Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Acneea

Acneea este  cea mai frecventă problemă a tenului care afectează atît adulţii, cît şi adolescenţii. Aceasta reprezintă o afecţiune a epidermei aparută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee, fiind caracterizată prin puncte negre, albe sau coşuri care apar la suprafaţa pielii – pe faţă, jumătatea superioară a pieptului, spate. În unele cazuri apar şi leziuni mai profunde, numite chisturi purulente.

Cauze

Apariția acneei poate fi cauzată de:

  • schimbări hormonale (pot afecta glandele sebacee, care le determină să producă mai mult   sebum (ulei), ceea ce duce la înfundarea porilor)
  • factorul ereditar
  • stresul (nu cauzează direct apariția acneei, dar poate agrava condițiile în care se află epiderma)
  • utilizarea medicamentelor (acneea poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum sînt somniferele, medicamentele pentru slabit)
  • infecții (afectiuni gastrointestinale-helicobacter; demodecoza; stafilococii; etc. )
  • utilizarea de produse cosmetice care conțin lanolină și parafină, etc.

Tratament

Dacă după 3-5 zile de tratament și auto-îngrijire nu se observă schimbări, se recomandă să consultați un medic dermatolog pentru a determina cauza și dacă este necesar să consultati şi alţi specialişti: gastroenterolog, endocrinolog.

Astfel, după o consultaţie de specialitate medicul vă va prescrie cel mai efectiv tratament care va urmări: scăderea secreţiei sebacee, combaterea microbismului local şi înlăturarea retenţiei de sebum, etc.

Tratamentul acneei depinde de complexitatea afecţiunii : acestea pot fi tratamente naturale, pe bază de antibotice sau, daca este un caz sever, tratamentul laser poate fi unica soluţie. Tratamentul acneei poate include:

Antibiotice. În forme mai  uşoare de acnee sunt medicamente eficiente pe bază de peroxid de benzoil. Cu toate acestea, utilizarea frecventă duce la uscăciune, roșeață și iritare a pielii. În formele  severe de acnee este necesară o combinaţie de produse antibiotice, în baza unei prescripţii medicale.

Antibiotice pot provoca reacții adverse, cum ar fi un dureri stomacale, amețeli sau decolorarea pielii.

Terapie hormonală. Tratamentul hormonal este extrem de important în acneea cu debut tardiv și la pacientii cu semne de hiperandrogenism (hirsutism, seboree, alopecie androgenetică). Cu toate acestea, este recomandat doar pacienţilor care suferă de disfuncţii la nivelul glandelor endocrine.

Fizioterapie – este un preţios factor în acţiunea de tratare şi  recuperare a tenului.

Proceduri cosmetice- Sînt pe larg utilizate mai multe tipuri de tratamente şi îngrijiri care înlătură urmările acneei. Multe din tratamente sînt naturiste.

O soluţie modernă, disponibilă în clinica noastră, este tratamentul laser al acneei. Laserul îndepărtează stratul superficial al pielii, înlătură porţiunea afectată, lasînd pielea fină. Rezultatele sînt excelente comparativ cu metodele cosmetice clasice, întrucît nu exista recidivă.

Pentru a găsi soluţia potrivită, problema urmează  a fi examinată şi investigată  în complexitate.

Pentru orice detalii referitor la aceasta problemă, nu ezitaţi să apelaţi la specialiştii Clinicii  OftalmoCorrect!