Glaucomul este o boala degenerativa ce presupune afectarea progresiva a functiei si structurii nervului optic cu consecinte grave si ireversibile – ingustarea campului vizual si afectarea serioasa a vederii. Netratat la timp, glaucomul poate duce la orbire, de aceea sunt  foarte importante diagnosticul precoce si tratamentul fiecarui caz individual pentru a stopa evolutia bolii.

Cauza glaucomului nu este cunoscuta. La pacientii cu glaucom apare un dezechilibru datorita unui deficit de eliminare a umorului apos, cu acumularea sa si cresterea tensiunii intraoculare.

Simptome:

Cu excepția atacului de glaucom, în cazul căruia presiunea intraoculară crește deodată foarte rapid, glaucomul poate fi observat doar după ce a provocat deja daune considerabile nervului optic și / sau retinei. Simptomele tipice sunt lăcrimarea ochilor și deficiențe de vedere, cum ar fi câmpul vizual arcuit și îngustat. În unele cazuri de glaucom, pot apărea pierderea generală a acuității vizuale și percepția redusă a contrastelor.

Cauze:

Glaucomul este un termen generic pentru diferite boli, majoritatea fiind caracterizate prin presiune intraoculară crescută și / sau unele tulburări circulatorii care afecteaza nervul optic. Anumiți factori de risc pot contribui la creșterea presiunii intraoculare și astfel la aparițiea unuia dintre diferitele tipuri de glaucom. Aceștia sunt diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, infecțiile oculare, miopia, cazuri similare în familie și vârsta peste 65 ani.

Tratamente:

Metodele de tratament depind de tipul galucomului. Picăturile pentru ochi pot reduce adeseori presiunea intraoculară. Alternativ, tratamentele sau operația pot duce de asemenea la rezultatele dorite. 

Prevenire:

Nu există posibilitatea prevenirii glaucomului, se pot infuența doar factorii de risc ai acestuia. Evitarea diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, poate contribui în mod eficient la reducerea riscului de apariție a glaucomului. Pentru un consult de specialitate la medicul oftalmolg, ne puteti apela (022) 44 57 58 sau 079 990 382.

Call Now Button