Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52

Cataracta

Cataracta – este o acoperire parțială sau completă a cristalinului ochiului situat în interiorul globului ocular dintre iris și corpul vitros.

Cauzele cataractei și grupurilor de risc

Cataracta se poate dezvolta:

  • la vârstnici – cataractă legată de vârstă
  • după expunerea la radiații
  • la nou-născuți – cataractă congenitală

Dezvoltarea cataractei contribuie la tulburări endocrine (tulburări metabolice, diabet zaharat), deficit de vitamine, unele boli oculare etc.

Cat de repede evolueaza cataracta?

Cataractă legată de vârstă se dezvoltă pe o perioda mai îndelungată, procesul poate dura între 4 și 15 ani. Apoi modificările acoperă partea centrală, împiedicând trecerea luminii, iar vederea se deteriorează în mod semnificativ. Odată cu apariția cataractei, culoarea pupilei în loc de negru devine treptat albă cenușie, gri cenușie, albă.

Cataracta congenitală reprezintă mai mult de jumătate din toate defectele congenitale ale organului vizual. O cataractă la nou-născuți este cauzată de schimbări genetice în structura proteinelor necesare pentru a asigura transparența lentilei. Cauzele cataractei la copiii de până la un an pot fi diabetul zaharat la mamă, bolile infecțioase ale mamei în primul trimestru de sarcină. Principalul lucru în acest caz este diagnosticarea precoce a cataractei congenitale, ca să se înlăture acest obstacol cât mai curând posibil pentru ca sistemul vizual al copilului să se dezvolte corespunzător.

Diagnosticarea cataractei

Dispozitivele și tehnicile moderne de diagnosticare în Centrul Medical ProMed fac posibilă detectarea cataractei chiar și în stadiile incipiente. În stadiul inițial de dezvoltare a cataractei, o persoană poate să nu fie conștientă de prezența bolii, dar procesul este deja în desfășurare, lentila va pierde treptat transparența și persoana își va pierde vederea. Mulți oameni confundă cataracta cu alte simptome asemănătoare, dar cu diferite modificări legate de vârstă legate de vârstă – vârstă. Un diagnostic corect va fi făcut numai de un specialist oftalmolog cu ajutorul unor echipmentului modern. De asemenea, sunt importante studii precum determinarea acuității vizuale, examinarea fundului ochiului, examinarea câmpurilor vizuale, măsurarea presiunii intraoculare.

Chirurgia cataractei

Esența chirurgiei cataractei este înlocuirea lentilei naturale obscure a ochiului uman cu un cristalin artficial. Operația efectuată durează doar aproximativ pâna la 10-15  min. Perioada de reabilitare după operația de cataractă este scurtă și are un minim de restricții.

Avantajele operatei prin facoemulsificare:

  • Lipsa suturilor ( fara cusătură)
  • Complicatiile reduse post-operator
  • Reducere timpului operator
  • Anestezie ușoară
  • Recuperare vizuala mai rapidă

În cadrul clinicii noastre, medicii cu experiență vă așteaptă,  pentru a vă ajuta în detectarea și tratarea problemelor oculare  din timp  utilizând echipamentele de ultimă generație în activitatea lor pentru o vedere bună tot restul vieții.

Apelati cu încredere 022 71 92 52 / 079 990 382

Centru Medical ProMed –  15 ani de activitate!

Articole asemanatoare