Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Scolioza

Scolioza este o condiție medicală care se manifestă prin deformarea coloanei vertebrale în plan frontal, sub forma unei curbe asemănătoare literei C sau S.

Scolioza apare cel mai frecvent în perioada de creștere sau chiar înainte de pubertate și în cca 80 % situaţii nu este cunoscută cauza.

Cele mai multe cazuri de scolioză sînt ușoare, însă la copii aceste deformări se pot agrava pe măsură ce cresc. Cu toate acestea, dacă sînt luate măsurile necesare în momentul potrivit, dezvoltarea scoliozei severe poate fi stopată.

Simptome

Un semn precoce a scoliozei la copii și adolescenți este o tulburare de postura si asimetria corpului:

  • amplasarea inegală a omoplaților (unul este mai proeminent decît celălalt);
  • un umăr este poziţionat mai sus, comparativ cu celălalt;
  • un şold este mai înalt;
  • capul nu este centralizat.

Complicații ale scoliozei includ perturbare sistemelor respirator și digestiv, deplasarea organelor interne, slăbirea sistemului imunitar, precum și boli ale sistemului cardiovascular, nervos şi reproductiv. De multe ori scolioza este însoțită de o oboseală, vedere încețoșată, dureri de cap şi de spate.

Cauze

Scolioza poate fi de două tipuri : structurală şi nestructurală. Scolioza nestructurală este reversibilă şi poate fi cauzată de un inegalitatea membrelor inferioare sau spasme musculare.

Scolioza structurală ireversibilă apare la copii în timpul dezvoltării şi nu este cunoscută cauza (scolioza idiopatică) sau este condiţionată de:

  • anomalii congenitale
  • traumatisme
  • infecţii.

Alţi factorii care contribuie la dezvoltarea scoliozei sînt: poziția incorectă,  poziție incomodă pentru o perioadă îndelungată, solicitarea neuniformă a coloanei vertebrale și a mușchilor asociați (la birou, școală, domiciliu, în fața calculatorului), lipsa activității fizice.

Tratament

Coloana vertebrală este fundamentul scheletului uman și este responsabil pentru diverse funcții ale corpului, de aceea necesită o atenție specială.

Depistarea precoce a modificărilor coloanei vertebrale și  tratarea acestora poate preveni scolioza, lordoza, cifoza, bolile degenerative de disc etc.

Tratamentul scoliozei variază în funcție de tipul scoliozei, stadiul bolii, vîrstă și caracteristicele individuale ale pacientului. Metodele de corecție cele mai întîlnite sînt masajul, fizioterapia, kinetoterapia care ajută la întărirea mușchilor spatelui și corectarea tonusului.

Copiii care au scolioza ușoară sunt monitorizaţi permanent pentru a preveni agravarea curburii. În multe cazuri, nu este necesar un tratament, însă pentru a stopa procesul de agravare, unii copii vor avea nevoie de o proteză sau corset iar alții (în funcţie de stadiul scoliozei)- de o intervenţie chirurgicală.

Tratarea scoliozei în copilărie, în stadiu incipient ajută la prevenirea complicațiilor și normalizarea nu numai a sănătaţii fizice, dar, de asemenea, şi stării emoționale, îmbunătățirea performanței școlare și adaptarea socială a copilului.

Un stil sănătos de viață, activitatea fizică regulată, o dietă echilibrată, bogată în calciu pot preveni deformarea coloanei vertebrale.