Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Rinita alergică de la puful de plop – un adevărat potop!

Puful de plop ne dă bătăi de cap în ultima lună a primăverii. Deranjant şi irritant, el provoacă strănut, mîncărime, secreţie nazală apoasă sau lăcrimare. Toate acestea reprezintă simptome unei alergii la particulele din aer, de aceea este necesar să apelaţi la un specialist!

Specialistul ORL al Clinicii Oftalmocorrect afirmă că alergeni pot fi puful de la plopi, polenul, frunzele, mucegaiul, care se formează în frunzele din copaci toamna, unele alimente sau medicamente, praful, părul de la animale, florile şi seminţele care înfloresc tîrziu.
Reacţia la alergeni o au persoanele ce suferă de rinită alergică. Această reacţie exagerată cauzează inflamaţie şi simptome care afectează în principal nasul, dar şi ochii, urechile, gîtul şi gura. Este posibil ca organismul să nu aibă o reacţie alergică din primul moment în care este inhalată o substanţă alergenă, precum polenul de iarbă. Cu toate acestea, o dată următoare va provoca o senzaţie de nas înfundat sau de respiraţie anevoioasă. Acestea apar ca răspuns al sistemului imunitar.

Este posibil ca rinita să se fi instalat de mulţi ani (rinita cronică). În acest timp, este posibilă diminuarea sensibilităţii la aceşti alergeni, iar reacţia corpului să nu mai fie la fel de severă. De asemenea, este posibilă dezvoltarea unor complicaţii precum sinuzita şi infecţiile otice. Rinita alergică este foarte asemănatoare cu un tip de astm cauzat de alergii (astm alergic).

Cauza ce declanşează rinita alergică
Rinita alergica poate fi cauzată de o infecţie virală, bacteriană sau, aşa cum s-a menţionat, este determinată de polen, puful de plop, mucegai, blana animalelor, praf şi alţi alergeni similari.

Simptomele rinitei alergice
Rinita alergică are ca şi simptome strănutul, congestia nazală, rinoreea, mîncărimi la nivelul nasului, gîtului, ochilor şi urechilor. Urmările simptomice sînt: inflamarea ţesutului conjunctiv, inflamarea pleoapelor, staza venoasă la nivelul pleoapelor inferioare, crearea unor cute pe lateralele nasului, inflamarea cornetelor nazale şi efuziunea urechii mijlocii (prezenţa de lichid la nivelul acesteea).

Diagnosticul rinitei alergice
Rinita este diagnosticată în baza unei consultaţii la specialist, în urma căreia medicul identifică problema pentru a indica remedii de tratare a acesteea. Înainte de toate, se mai efectuează un examen local la nivelul nasului, gîtului, ochilor şi urechilor, pentru a exclude alte patologii cu aceleaşi simptome, precum şi teste de sînge şi ale secreţiilor prelevate de la organele afectate.

Tratamentul rinitei alergice
Tratamentul pentru rinita alergica presupune o medicamentaţie orală, una pe bază de substanţe inhalate, imunoterapie şi injecţii pentru controlarea alergiei. Rinita alergică este tratată cu spray nazal cu soluţie salină sau care conţine corticosteroizi, antihistamină şi decongestive orale sau nazale.
Specialistul ORL al Clinicii OftalmoCorrect susţine că: “Rinita, în special cea alergică nu este o afecţiune foarte gravă, dar simptomele pot fi destul de iritative şi afectează calitatea vietii. Orice formă a afecţiunii este important să fie depistată şi diagosticată încă din stadiu incipient, fiind astfel mult mai uşor de ţinut sub control şi tratat.”