Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Rahitismul la copii: simptome şi tratament.

Rahitism – un cuvînt foarte familiar pentru mulți părinți. Este o boală care afectează procesul de dezvoltare al copiilor noştri, provocată de lipsa vitaminei D – acea vitamină necesară pentru mineralizarea ţesutului osos. Rahitismul este, de regulă, boala bebeluşilor, a primilor doi ani de viaţă şi debutează la numai cîteva saptamîni de la naştere. De aceea, medicul pediatru recomandă fiecărui copil din prima zi de viaţă vitamina D.

Cînd apare şi cum diagnosticăm rahitismul?

Rahitismul apare şi se poate diagnostica la vîrsta de 3 – 6 luni, evoluînd pîna la vîrsta de 2 ani. Dupa vîrsta de 2 ani se poate vorbi în special despre consecinţele şi urmările rahitismului. O consecinţă cauzată de lipsa vitaminei D este osteomalacia (înmuierea oaselor).

Tipurile de rahitism

 • Rahitismul hipofosfatemic;
 • Rahitismul renal;
 • Rahitismul nutriţional – cea mai întîlnită formă de rahitism, denumit şi osteomalacie.

Cauzele rahitismul la copii

Indiferent de tipul şi caracteristicile rahitismului, cauza apariţiei acestuia este lipsa de vitamina D, de calciu sau de fosfor.  Vitamina D este necesară pentru a asigura absorbţia de calciu din intestin. Lumina soarelui permite celulelor din piele să activeze vitamina D, iar în lipsa acesteia, calciul nu este corect absorbit, cauzînd apariţia diferitor diformităţi osoase.

Simptomele rahitismului la copii

Dintre semnele şi simptomele care apar frecvent, cele mai importante sînt:

 • Durerile osoase, tendinţa de fracturare a oaselor;
 • Diformitatile dentare, creşterea numărului de carii dentare;
 • Micşorarea tonusului muscular;
 • Oprirea creşterii, slăbire progresivă;
 • Apariţia febrei, mai ales în timpul nopţii;
 • Fontanela (partea moale din vîrful craniului la bebeluşi) mai mare decît ar trebui să fie;
 • Curbarea anormală a membrelor inferioare;
 • Deformarea pelvisului şi a coloanei vertebrale.

Unii cred că rahitismul dispare fără tratament. Este adevărat acest lucru?

Nu, dacă nu tratăm la timp rahitismul, ne putem alege cu  deformări osoase, se dezvoltă scolioza şi apare afecţiunea numită „picior plat”. Poate apărea o deformare a bazinului, de foarte multe ori acesta nu se dezvoltă . Rahitismul este un „bun prieten” cu anemia, iar la vîrsta cînd copilul merge la școală, este posibil să apară miopia.

Cum tratăm rahitismul?

Tratamentul rahitismului este de obicei mai complex și implică eliminarea tuturor factorilor care predispun la perturbarea de calciu și fosfor, precum și utilizarea vitaminei D.

Trebuie să petreceţi mai mult timp cu copilul la aer curat şi să aerisiţi regulat camera.

În cazul în care copilul este alăptat, este necesar să se acorde o atenție la nutriția mamei, care trebuie să includă alimente bogate în  proteine, grăsimi și carbohidrați, precum și vitamine, săruri minerale, etc. Alimentele care conţin vitamina D sînt untul, ouăle, peştele.

Metode de prevenire a rahitismului

Primul pas în prevenirea rahitismului este administrarea de calciu şi vitamina D, mai ales în primele zile de viaţă. Pentru a preveni toate aceste probleme, cel mai sigur este să vizitaţi un medic pediatru care vă va da un răspuns la toate întrebările dvs.

Medicii pediatri de la clinica OftalmoCorrect au nu numai experienţa necesară, ci şi pregătirea psihologică de a interacţiona cu pacienţii şi de a oferi serviciile în modul cel mai calduros şi tacticos. Vă aşteptăm la un consult de specialitate – noi vă garantăm profesionalism şi calitate!