Operația de cataractă! Ce cristaline artificiale alegem ?

noiembrie 27, 2019

Operația de cataractă este o intervenție neinvazivă cu o durată maximă de 15 minute, sub anestezie locală, ce nu presupune riscuri și cu șanse de reușită până la 99,9 %.

Fiind o intervenție relativ simplă, ușor suportată de pacient, ea se face o singură dată ce îți garantează rezultatul pe tot restul vieții, prin urmare importanța cristalinelor artificiale este esențială, trebuie să optezi pentru cea mai bună soluție.

Actualmente varietatea de cristaline este mare, atunci când medicul oftalmolog ți-a recomandat o intervenție de cataractă cu implant de cristalin, trebuie să te asiguri atât în competența medicului și experiența sa, cât și în calitatea cristalinului.

În acest articol nu vom scote la lumină calitatea cristalinelor în dependență de producător dar tipologia cristalinelor în dependență de utilitate și funcționalitate sa.

Deci, la momentul actual există 2 grupe de cristaline monofocale și multifocale.

Cristalinul monofocal corectează vederea la una dintre distanțe fără ochelari

EXEMPLU: se corectează fie vederea de departe și pacientul are nevoie de ochelari pentru a putea citi sau invers, în orice caz în urma intervenției oricum va avea nevoie de o corecție optică.

Cristalinul multifocal permite restabilirea vederii cât de aproape atât și de la distanță, fără a mai avea nevoie de o corecție optică, deci fără ochelari.

Cristalinele artificiale se mai pot diviza și în dependență de dioptrii, fie sferice sau cilindrice în cazul pacientului cu astigmatism.

Ce faci în cazul în care ai deja implantat la un ochi un cristalin monofocal și urmează să ai o intervenție pentru al doilea ochi?

În practica oftalmologică sunt pacienți care deja au beneficiat de implantarea cristalinului monofocal la un singur ochi, ca mai apoi să aibă nevoie și pentru a-l 2ochi unde se poate opta pentru cristalinul multifocal, astfel devine independent de ochelari, vederea se corectează de aproape si de departe cu ajutorul unui singur ochi. Însă aici sunt și criterii individuale, diferența de dioptrii, care numai un medic oftalmolog le poate aprecia.

Este nevoie de implantarea cristalinelor multifocale pentru ambii ochi?

Depinde mult de caz, spre exemplu un pacient de 30 de ani poate avea un ochi sănătos și la unul o dioptrie de – 18, se face operația doar pentru ochiul afectat.

Dar în cazul în care avem o persoană în etate cu cataractă la un singur ochi se face intervenția doar la ochiul afectat însă se recomandă se se pregătească și pentru a 2 intervenție în cazul în care la al 2 ochi are o dioptrie cu plus.

De ce? Pentru că dacă are la un ochi un plus oarecare de exemplu +3 iar la altul se face o operație cu cristalin multifocal care corectează vederea, în timp pacientul întâmpină un disconfort, o divergență, vederea nu e perfectă datorită diferenței de dioptrie, însă nu este o condiție obligatorie.

În aceste cazuri totuși cel mai des medicul sugerează ori cristalinele multifocale pentru ambii ochi sau monofocale pentru unul, însă în timp este un procent destul de mare că cataracta va afecta și ochiul ne operat, fiind o afecțiune mai mult bilaterală.

Care este durata de viață a unui cristalin implantat?

Durata de viață a cristalinului artificial este pe toată viața, nu trebuie schimbat niciodată, și în cazul cristalinelor multifocale – cu vârsta nu mai ai nevoie de ochelari.

Însă pe ambalajul cristalinului exista un termen de expirare dar se referă la sterilitate, este indicată data până când un medic are dreptul sa îl implanteze dar nu expiră niciodată utilizarea acestuia de către pacient.

Sunt contraindicații pentru cristalinele multifocale?

Teoretic pentru implantarea unui cristalin multifocal nu există nici o contraindicație, se pot aplica oricui, însă practic sunt oameni cu mai multe afecțiuni oftalmologice aferente.

EXEMPLU: Pacientul cu glaucom avansat ce are doar un rest din câmpul vizual și a făcut cataractă, aici sunt bani aruncați sau în cazul de degenerescenta maculară severa, pacientul va vedea rău indiferent de cristalin. În mod direct contraindicații medicale nu exista însă nu are sens o intervenție chirurgicală cu implantare unui cristalin multifocal fiind de regulă cu 50% mai scump față de cel monofocal, care oricum nu va corecta vederea.

Există cazuri de respingerea a cristalinului artificial?

Un cristalin artificial indiferent de tip este produs dintr-un plastic special care nu cunoaște o rata de respingere, fiind perfect adaptabil. O altă situație era cu cristalinele produse în perioada post sovietică până în anii 90 care în timp se degradau, însă actualmente frica de acomodare și degradare nu trebuie să existe.

Unde poți obţine mai multe informaţii despre chirurgia cataractei?

Poți face o programare la un medic oftalmolog – chirurg la numărul (022) 71-92-52 în cadrul centrului medical Promed. În luna octombrie consultația chirurgului este absolut gratuită.

Call Now Button