Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

La ce să vă așteptați atunci cînd sînteți însărcinată

Pe  parcursul sarcinii în organismul dumneavoastră vor avea loc un șir de schimbări emoționale și fizice, care au menirea de a vă pregăti pentru sarcină, naștere și creșterea copilului. Timp de nouă luni în organismul dumneavoastră se va dezvolta fătul și sănătatea lui, în aceasta perioadă, va depinde în totalitate de sănătatea dvs. Nu uitați faptul că sarcina trebuie monitorizată în permanență de medici pe parcursul celor 9 luni ( 40 de săptămîni). Fiecare lună în parte este specială și aduce modificări unice legate de creșterea și dezvoltarea copilului. În rîndurile ce urmează veți descoperi caracteristicile principale ale fiecărei luni și ce aventura memorabilă vă așteaptă.

Luna întîi de sarcină (apariția sarcinii)

Prima lună trece neobservată pentru unele femei. Deși apar multe schimbări în organismul fiecărei femei, foarte puține însă observă primele simtomele. La sfîrșitul primei luni (aproximativ două săptămîni dupa ce ați constatat absența menstruației), embrionul este ceva mai lung de 1 centimetru și se pot deosebi capul, corpul și mugurii brațelor cît și a picioarelor. Spre sfîrșitul celei de a patra  săptămîni, inima deja bate. Acest lucru însă poate fi vizualizat doar în timpul examenului ecografic.

Luna a doua de sarcină

În a doua lună de sarcină copilul trece la stadiul de embrion. Mama pe zi ce trece resimte din ce în ce mai pregnant  grețuri, amețeli, urinări frecvente, pofte, somnolență și uneori dureri de cap. La sfîrșitul celei de-a doua luni, embrionul atinge aproximativ lungimea de 4 centimetri. Organele vitale sînt deja formate, iar sistemele organismului (digestiv, respirator, urinar) încep să prindă contur. În această perioadă, embrionul este foarte sensibil la alcool, substanțe chimice și medicamente. Este necesar să fiți precaute la acești factori deoarece pot determina apariția unor malformații (anomalii) congenitale.

Luna a treia de sarcină

Embrionul progresează la stadiul de făt, are aproximativ 15 centimetri și o greutate de 100 de grame. Rinichii lui încep să secrete urină. I s-au format unghiile și organele genitale, însă nu pot fi văzute la ecograf. În această perioadă, capul este mai mare decît corpul iar creierul este deja format și continuă să se dezvolte treptat. Bebelușul începe să simtă durerea și atingerile mamei.

Luna a patra de sarcină

În cea de a patra lună fătul trece în perioada de creștere majoră. La sfirșitul acestei luni, fătul va avea aproximativ 15 cm și greutatea de 100-120 grame. Începe să crească părul pe cap, genele, sprîncenele. Inima fătului bate cu o frecvență de 120-150 de bătăi pe minut și poate fi auzită la un anumit aparat. La sfirșitul lunii se poate detecta sexul copilului și îl putem vedea cum se mișcă în lichidul amniotic; deschide gura, înghite, suge și chiar zîmbește.

Luna a cincea de sarcină

Apar o mulțime de schimbări atît pentru mamă, cît și făt. În acest moment toate organele sînt dezvoltate iar copilul știe deja să înghită, să lovească, să plîngă, să audă voci și chiar să sughițe. La sfîrșitul acestei luni, fătul va avea aproximativ 25-27cm. Burtica mamei începe să crească semnificativ și deja simte primele lovituri ale micuțului.

Luna a șasea de sarcină

Copilul cîntărește în jur de 600 grame și are o lungime de 30 cm. Îi cresc mînuțile, părul și unghiile. Încep a se forma mugurii dentari, se dezvoltă reflexul de a apuca. Mama simte bine mișcările copilului care devin din ce în ce mai dense. El începe să deschidă ochișorii și reacționează la lumină, simte gustul atunci cînd înghite lichidul amniotic.

Din această perioadă, copilul nu numai că aude, dar și poate reacționa la înălțimea sunetului și ritmul melodiei. Astfel, muzica poate fi o șansă unică de a influiența dezvoltarea intelectuală a copilului dumneavoastră. Recomandate sînt simfoniile. Totodată, este esențial ca atît mama, cît și tatăl să mîngîie abdomenul și să vorbească gingaș sau, de ce nu, să-i cînte bebelușului.

Luna a șaptea de sarcină

Greutatea copilului atinge 1 kg, iar lungimea 35 cm. Corpul lui se acoperă cu perișori subțiri și moi. Se dezvoltă plămînii. Creierul începe să funcționeze la un nivel mai înalt, ceia ce îi permite să reacționeze la mediul înconjurător. Ochișorii lui deslușesc lumina, iar auzul este într-atît de dezvoltat încît îi permite să se obișnuiască cu glasul dumneavoastră și îl va recunoaște cînd se va naște. Copilasul mai mult doarme. Atunci cînd e treaz poate suge degetul mare, deschide și închide ochii, se întoarce și dă din piciorușe. Puteți simți foarte bine aceste mișcări. Obosiți mai repede. Dacă vă deplasați în permanență, pot apărea edeme în regiunea gleznelor.

Luna a opta de sarcină

Pe parcursul lunii a opta, bebelușul va continua să se maturizeze și se va pregăti pentru naștere. Greutatea lui va ajunge la 1.5 kg, iar lungimea- la 40 cm. Stratul de grosime de sub piele devine mai gros, de aceea copilașul este mai durduliu, dispare pufușorul de pe corp, unghiile ajung pîna la vîrful degetelor. Încet se va poziționa cu căpușorul în jos, pregătindu-se de naștere. Dacă puneți mîna pe burta, puteți palpa părțile corpului – capul, membrele. Uterul ajunge pînă la rebordul costal și vă este mai greu să respirați. Cu alte cuvinte, fătul deja se comportă la fel ca un nou-născut.

Luna a noua de sarcină

În cele patru săptămîni a lunii a noua bebelușul va adăuga zilnic în medie de de 15 grame și la sfirșitul lunii va cîntări peste 3 kg. Aproape toți perișorii de pe corp dispar, iar pielea se va acoperi cu o substanță grasă. Copilul este mare și de aceea mișcările devin mult mai energice. Capul lui coboară la intrarea în bazin și dumneavoastră simțiți că vă este puțin mai ușor să respirați, însă dificultățile de deplasare devin mai pronunțate.

Multe femei însă pot ajunge în luna a zecea de sarcină, depășind termenul cu o saptamînă, două. Nașterea poate surveni oricînd, începînd cu 40 săptămîni de aceea trebuie să fiți foarte precaute la orice semn de travaliu.

Pentru o sarcină normală și un copilaș sănătos, este necesar să fiți monitorizată în permanență de un medic specialist.

Clinica OftalmoCorrect dispune de cei mai buni medici ginecologi și pediatri, care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine schimbările din organismul dumneavoastră. Specialiștii noștri vă vor oferi informația necesară și vă vor pregăti pentru evenimentul mult așteptat.

Nouă ne pasă de sănătatea dumneavoastră, de aceea vă încurajăm să aveți încredere în noi!