Keratoconus:

Keratoconusul este o afecțiune degenerativă a ochilor în care corneea se subțiază și capătă o formă conică, spre deosebire de forma sferică normală. Keratoconul poate duce la tulburări vizuale severe. Cel mai adesea, pacienții se plâng de fotofobie, vedere dublă, murdărie a imaginii. Boala este cea mai comună formă de distrofie a corneei. Keratoconusul poate apărea la unul sau ambii ochi şi adesea începe în timpul adolescenţei unei persoane sau dupa implinirea varstei de douazeci de ani. Boala apare la aproximativ 1 persoana din 1000, indiferent de naționalitate și locul de reședință.

În pofida unor studii ample realizate, etiologia keratoconusului rămâne necunoscută. Se presupune că această maladie are mai multe cauze cum ar fi: predispoziția genetică, stresul, traumatismul de cornee, factorii celulari și impactul mediului ambiant. Toate acestea pot deveni un imbold în dezvoltarea keratoconusului.

Cross-linking-ul este o metodă nouă de stopare a progresării keratoconusului. Denumirea completă este următoarea: „cross-linking cornean colagenic cu riboflavină„. Este o procedură care crește duritatea corneei, fapt care îi permite să se opună deformării ulterioare. În keratoconus, corneea devine mai slabă, se subțiază, capătă o formă mai proeminentă, cu dezvoltarea astigmatismului neregulat. Cross-linking-ul intensifică legăturile dintre microfibrilele de colagen din cornee, dar și legăturile între și din interiorul moleculelor care formează aceste microfibrile. Aceasta se obține prin utilizarea substanței netoxice riboflavina (vitamina B2),care îndeplinește un rol fotosensibilizant. Radiația ultravioletă dozată în diapazonul de unde lungi (UV-A) provoacă formarea radicalilor liberi în interiorul corneei și, ca rezultat, a cross-legăturilor chimice („legături încrucișate”).

In momentul de fata este dovedit clar efectul procedeului in stoparea evolutiei bolii. Indicat indeosebi in stadiile I si II de boala, s-a dovedit a fi eficient chiar si la unii pacienti cu keratoconus stadiul III, inainte de aparitia complicatiilor. Keratoconusul este un procedeu minim invaziv.

Keratoconus-O boală degenerativă neinflamatoare a ochiului în care corneea se subțiază și capătă o formă conică
Care sunt factorii de risc pentru keratoconus?
 • Genetica. Pacienții cu antecedente familiale de keratoconus sau cu anumite tulburări sistemice, cum ar fi sindromul Down, prezintă un risc mai mare de a dezvolta keratoconus.

 • Inflamație cronică a ochilor.Inflamația constantă de la alergii sau iritanți poate contribui la distrugerea țesutului corneean care poate duce la dezvoltarea keratoconului.

 • Frecarea ochilor. Frecarea cronică a ochilor este asociată cu dezvoltarea keratoconusului. Poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru progresia bolii


 • Vârstă.Keratoconusul este adesea descoperit în anii adolescenței. În general, tinerii cu keratoconus avansat au mai multe șanse să aibă nevoie de intervenție chirurgicală pe măsură ce boala progresează.
Care sunt simptomele keratoconusului?

Mulți pacienți cu keratocon nu știu că au boala. Cel mai deseori întâlnit simptom este o ușoară încețoșare a vederii sau o vedere progresivă slabă care nu este ușor de corectat.

Alte simptome ale keratoconului includ:

 • Strălucire și halouri în jurul luminilor
 • Dificultate de a vedea noaptea
 • Iritație oculară sau dureri de cap asociate cu dureri oculare
 • Sensibilitate crescută la lumina puternică
 • Înrăutățirea bruscă sau tulburarea vederii

 • Cum este diagnosticat keratoconusul?
 • Topografia corneei. Acesta este cel mai precis mod de a diagnostica keratoconusul precoce și de a urmări progresia acestuia. Este luată o imagine computerizată care creează o hartă a curbei corneei.
 • Examen cu lampă cu fantă. Această examinare a corneei poate ajuta la detectarea anomaliilor în straturile externe și mijlocii ale corneei.
 • Pahimetrie. Acest test este folosit pentru a măsura zonele cele mai subțiri ale corneei.
 • Microscopie speculară
 • Keratometrie
 • keratoconusului-deseori întâlnit simptom este o ușoară încețoșare a vederii sau o vedere progresivă slabă care nu este ușor de corectat