Keratoconusul este o afecțiune degenerativă a ochilor în care corneea se subțiază și capătă o formă conică, spre deosebire de forma sferică normală. Keratoconul poate duce la tulburări vizuale severe. Cel mai adesea, pacienții se plâng de fotofobie, vedere dublă, murdărie a imaginii. Boala este cea mai comună formă de distrofie a corneei. Keratoconusul poate apărea la unul sau ambii ochi şi adesea începe în timpul adolescenţei unei persoane sau dupa implinirea varstei de douazeci de ani. Boala apare la aproximativ 1 persoana din 1000, indiferent de naționalitate și locul de reședință.
În pofida unor studii ample realizate, etiologia keratoconusului rămâne necunoscută. Se presupune că această maladie are mai multe cauze cum ar fi: predispoziția genetică, stresul, traumatismul de cornee, factorii celulari și impactul mediului ambiant. Toate acestea pot deveni un imbold în dezvoltarea keratoconusului.
Cross-linking-ul este o metodă nouă de stopare a progresării keratoconusului. Denumirea completă este următoarea: „cross-linking cornean colagenic cu riboflavină„. Este o procedură care crește duritatea corneei, fapt care îi permite să se opună deformării ulterioare. În keratoconus, corneea devine mai slabă, se subțiază, capătă o formă mai proeminentă, cu dezvoltarea astigmatismului neregulat. Cross-linking-ul intensifică legăturile dintre microfibrilele de colagen din cornee, dar și legăturile între și din interiorul moleculelor care formează aceste microfibrile. Aceasta se obține prin utilizarea substanței netoxice riboflavina (vitamina B2),care îndeplinește un rol fotosensibilizant. Radiația ultravioletă dozată în diapazonul de unde lungi (UV-A) provoacă formarea radicalilor liberi în interiorul corneei și, ca rezultat, a cross-legăturilor chimice („legături încrucișate”).
In momentul de fata este dovedit clar efectul procedeului in stoparea evolutiei bolii. Indicat indeosebi in stadiile I si II de boala, s-a dovedit a fi eficient chiar si la unii pacienti cu keratoconus stadiul III, inainte de aparitia complicatiilor. Keratoconusul este un procedeu minim invaziv.
Mulți pacienți cu keratocon nu știu că au boala. Cel mai deseori întâlnit simptom este o ușoară încețoșare a vederii sau o vedere progresivă slabă care nu este ușor de corectat.
Alte simptome ale keratoconului includ: