Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Hipotensiunea şi hipertensiunea

Tensiunea arterială reprezintă presiunea sub care care circulă sîngele iar valorile normale ale presiunii arteriale nu trebuie să depășească valoarea de 14 centimetri de mercur pentru presiunea maximă (sistolică) și valoarea de 9 centimetri pentru minimă (diastolică).

Nivelul tensiunii arteriale poate creşte sau descreşte din diferite motive: efort fizic ridicat, stres emoţional. Cu toate acestea, în organismul nostru există anumite mecanisme complexe care reglează nivelul tensiunii, iar variaţiile au tendinţa de a reveni la normal. În cazul în care tensiunea arterială creşte sau descreşte în mod semnificativ, ne vom referi la “hipertensiune” şi “hipotensiune”.

Hipertensiunea 

Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se caracterizează printr-o valoare ridicată a tensiunii, egală sau mai mare de 140/90 mmHg. Aceasta poate fi: primară şi secundară .

Hipertensiunea arterială primară apare la 95% dintre pacienti și nu este cunoscută o cauză medicală exactă. Restul pacienților (5-10%) suferă de hipertensiune arterială secundară. Această hipertensiune arterială poate fi un simptom de inflamare a rinichilor sau a leziunilor vasculare renale.

Hipertensiune secundară se poate dezvolta și ca urmare a tulburărilor sistemului endocrin (glanda pituitară, suprarenală, pancreas). Uneori creșterea tensiunii arteriale este o consecință a bolilor vasculare, mai ales a aterosclerozei, prevenirea căreia este foarte importantă. Factorul genetic, vîrsta, stresul, obezitatea, consumul de alcool și fumatul pot cauza apariția hipertensiunii.  De multe ori, hipertensiunea este asimptomatică sau se poate manifesta prin prezența cefaleelor de dimineață (regiunea frontală pînă la ceafă).

Orice caz de hipertensiune arteriala necesită un tratament, medicul specialist fiind capabil să identifice în mod corect originea hipertensiunii arteriale.

Hipotensiunea

Tensiunea arterială scăzută (sub 90/60 ) sau hipotensiune arterială, în cazul persoanelor sănătoase,  este un semn bun a unei funcționări normale a sistemului cardiovascular. Totuși, din cauza insuficienței de flux sangvin spre creier și inimă aceasta poate provoca:

  • senzații de amețeală,
  • slăbiciuni,
  • tulburări de echilibru,
  • dureri de cap,
  • greață.

Hipotensiune arterială cronică poate fi un simptom al unor tulburări hormonale. Totodată, atît pierderile de singe, hipotermia, hipertermia, cît și deshidratarea organismului, înfometarea, surmenajul pot cauza o micșorare a tensiunii arteriale.

În urma unei consultații de specialitate, medicul va identifica cauzele pentru a prescrie tratamentul potrivit. Specialistul va decide dacă aveți nevoie de un tratament medicamentos sau dacă este necesar să faceți cîteva schimbări în stilul d-voastră de viață.