Prezentare generală a chirurgiei Oculo-Plastice

Orice intervenție chirurgicală efectuată pentru a corecta deformările și/sau malformațiile ochilor și ale componentelor înconjurătoare poate fi denumită chirurgie oculoplastică. Sunt incluse structuri precum orbitul osos al ochiului, pleoapele și canalele lacrimale, precum și obrajii și pielea din zona adiacentă.

O combinație de reconstrucție și chirurgie plastică poate fi efectuată de oftalmologi specializați sau chirurgi oculoplastici pentru a restabili funcția și forma țesuturilor implicate. Procedurile oculoplastice pot fi clasificate ca operații funcționale și reconstructive ale pleoapelor, operații ale canalului lacrimal și operații cosmetice chirurgicale și nechirurgicale.

Indicații

Există multe afecțiuni care justifică intervenția chirurgicală oculoplastică. Leziunile sau anomaliile ochiului însuși, sprâncenele, pleoapele, orbitele, obrajii și fruntea sunt principalele indicații pentru chirurgia oculoplastică. Anomaliile faciale sau ale frunții includ cancere și excrescențe în jurul sau în ochi, ptoză (adică pleoapele căzute), slăbiciune a mușchilor faciali cauzată de afecțiuni precum paralizia lui Bell sau probleme oculare care apar din boli precum boala Grave.

reconstrucție și chirurgie plastică poate fi efectuată de oftalmologi specializați sau chirurgi oculoplastici pentru a restabili funcția și forma țesuturilor implicate
Chirurgie funcțională și reconstructivă a pleoapelor
  • Chirurgia oculoplastică funcțională și reconstructivă se concentrează pe tratamentul și corectarea ptozei, a pleoapelor mal poziționate, a reconstrucției pleoapelor după leziuni, a leziunilor pleoapelor și a paraliziei Bell. Ptoza poate fi congenitală sau dobândită din cauza unor afecțiuni precum bătrânețea sau utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact, precum și leziunile plexului cervical.
    Abordările luate în considerare pentru corectarea ptozei depind de amploarea căderii pleoapelor, iar majoritatea pacienților se recuperează destul de repede de la intervenție chirurgicală.
    Pleoapele poziționate inadecvat pot fi văzute ca întoarcerea (adică entropionul) sau în afara (adică ectropionul) a pleoapelor. Acest lucru necesită o intervenție chirurgicală pentru a readuce pleoapele în poziția lor fiziologică pentru a funcționa în capacitatea lor normală, care protejează suprafața ochilor. Îndepărtarea tumorilor de pe pleoape, sau leziunile care decurg din traumatisme, sunt adesea indicații pentru intervenția chirurgicală funcțională și reconstructivă a pleoapelor cu ajutorul grefelor de țesut și a lambourilor.
    Chisturile, orzicul, alunițele și etichetele cutanate sunt printre cele mai frecvente leziuni benigne care necesită îndepărtarea de pe pleoape. La pacienții cu paralizie Bell, afectarea celui de-al șaptelea nerv cranian poate duce la slăbiciune a feței, afectând uni sau bilateral capacitatea de a clipi și de a închide pleoapele. Atât tehnicile chirurgicale, cât și cele nechirurgicale pot fi folosite pentru a îmbunătăți funcționalitatea pleoapelor, precum și simptomele.
Obstrucția canalului lacrimal

Intervențiile chirurgicale ale canalelor lacrimale sau lacrimale sunt necesare atunci când există leziuni ale permeabilității sau obstrucție a canalelor, care drenează suprafețele ochilor. Unii pacienți pot avea obstrucția canalelor lacrimale de mulți ani fără semne majore, dar există un risc semnificativ crescut de formare a abceselor și infecție acută a sacului lacrimal.

Dacă, de exemplu, există o infecție acută a sacului lacrimal, atunci se administrează antibiotice timp de aproximativ o săptămână. Aceasta poate fi urmată de o intervenție chirurgicală pentru a trata obstrucția ductului lacrimal care se deschide de obicei în cavitatea nazală. Aici este creat un nou pasaj pentru ca lacrimile să se scurgă ușor

Operatii cosmetice chirurgicale si nechirurgicale

Operațiile cosmetice chirurgicale pot fi folosite pentru blefaroplastie, care se face pentru a repara forma și tonul pleoapelor care se lasă și se slăbesc pe măsură ce îmbătrânim. Mușchiul lax, grăsimea bombată și excesul de piele pot fi îndepărtate pentru a obține efectul dorit - un aspect mai tânăr.

Pe lângă blefaroplastie, există și liftingul feței a sprâncenelor și a frunții, precum și îmbunătățirea pliului pleoapelor. Pacienții care optează pentru căile cosmetice nechirurgicale pot utiliza umpluturi dermice (de exemplu, geluri hialuronice), neuromodulatoare (de exemplu, Botox) și grefe de grăsime injectabile și/sau transferuri de la abdomen pe față.

Operațiile cosmetice chirurgicale pot fi folosite pentru blefaroplastie, care se face pentru a repara forma și tonul pleoapelor care se lasă și se slăbesc pe măsură ce îmbătrânim