Examenul oftalmologic la copii: o necesitate

noiembrie 26, 2019

Controlul oftalmologic la copii este unul obligatoriu și necesită a fi realizat periodic, la recomandarea medicului pediatru, în funcție de metabolismul și particularitățile copilului.

Consultațiile de rutină (profilactice) sînt esențiale pentra a asigura o sănătate vizuală copilului tău și nu în ultimul rînd, pentru depistarea problemelor oculare pe care le poate avea deja micuțul.

Prima vizită a copilului în cabinetul oftalmologic trebuie sa aibă loc pînă la vîrsta de un anișor. În cazul cînd la naștere nu sunt depistate probleme de vedere, următoarele vizite la medic se vor face la vîrsta de 3 și respectiv 5-6 anișori. De la vîrsta de 6 anișori trebuie să mergeți cu copilul la consultații o data la cel mult doi ani.

Cum se desfăşoară un examen oftalmologic?

În timpul vizitei la medicul pediatru, copilul este supus unui examen oftalmologic amănunțit, dar și unor teste pentru a identifica capacitatea de a recunoaște culorilele de a focaliza anumite obiecte sau de a percepe înălțimea, grosimea, adîncimea anumitor lucruri:

  • Descoperirea ochiului dominant (se acoperă și descoperă fiecare ochi în parte);
  • Urmărirea  vizuală a anumitor obiecte, în diferite direcții (pentru a descoperi dacă copilul își poate fixa privirea într-un anumit punct);
  • Identificarea  capacității pupilelor de a răspunde la razele de lumină (procedura se efectuează cu ajutorul unui fascicul luminos);
  • Testarea abilității vederii  la distanță și de aproape;

În cazul în care medicul pediatru suspectează probleme oculare, îi va face o trimitere la medicul oftalmog pentru copii. Oftalmologul pediatru va realiza alte teste pentru diagnosticarea bolilor oculare pentru cei mici.

Acestea sînt:

  • Strabism (deviaţia ochiului), ambliopia (ochi leneş);
  • Refracţia oculară (depistarea hipermetropiei, astigmatismului, miopiei);
  • Fundul de ochi (cu ajutorul oftalmoscopului) etc.

Rezultatele testelor arată dacă copilul tău are probleme oculare majore, care necesită  tratament urgent (corecţie) cu purtarea de lentile, ochelari sau tratamente corespunzătoare (proceduri fizioterapeutice).

În cazul în care problemele de vedere nu sunt depistate și evoluează în timp, are loc apariția unor complicații iar copilul riscă nu numai să poarte lentile sau ochelari toată viața, dar în unele cazuri, să-și piardă definitiv vederea sau să sufere intervenții chirugicale majore.

De aceea este vital pentru copilaşul d-voastră să fie examinat de un specialist care este implicat în procesul evolutiv al acestuia şi cunoaşte toate modificările specifice vîrstei.

Atenţie, părinţi!

Datoria d-voastră este să supravegheaţi în permanenţă starea de sănătate a copilului d-voastră.

  • Protejaţi ochii micuțului încă din primii ani de viaţă! Nu permiteţi copilului să-şi solicite ochişorii în faţa calculatorului sau a televizorului pentru perioade îndelungate.
  • Stabiliţi un program şi monitorizaţi activităţile acestuia.
  • Vizitaţi medicul specialist sau urmăriţi indicaţiile de pe site date de către medicii noştri pentru ai asigura micuţului o dezvoltare armonioasă.

Sănătatea copilului d-voastră este importantă pentru noi.

Call Now Button