Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boală cauzată de un deficit relativ sau absolut de insulină şi care se caracterizează printr-un nivel ridicat de glucoză în sînge. Deficitul de insulină duce la tulburarea metabolismului glucidelor, carbohidraţilor, grasimilor şi proteinelor.  În sânge este determinată prin niveluri ridicate de glucoză în urină – glicozurie.

Un factor de risc îl presupune atît ereditatea cît şi bolile autoimune, cardiovasculare, obezitatea, traumele psihice sau fizice, infecţiile virale.

Simptome

Simptomele diabetului și gravitatea lor variază de la individ la individ şi depinde de stadiul bolii, precum și de tipul diabetului. Simptome frecvent observate  sînt:

  • dureri de cap,
  • tulburări de somn,
  • iritabilitate,
  • durere de inimă.

În legătură cu imunitatea redusă a pacientilor cu diabet zaharat, de multe ori există posibilitatea de a se dezvolta TBC și diferite boli inflamatorii ale infecțiilor urinare (pielite, pielonefrite).

Diagnostic şi tratament

Diabetul zaharat poate fi diagnosticat în baza simptomelor prezentate, precum şi cu ajutorul unor analize  de laborator prin care se identifică marcherii genetici HLA (în cazul diabetului zaharat de gradul I) şi un set de teste care măsoară glicemia.

Dacă nu este identificat la timp, pot apărea complicaţii majore.

Tratarea diabetului zaharat de gradul întîi ţine de administrarea insulinei care se injectează în ţesutul adipos al bolnavului. În cazul diabetului zaharat de gradul II, se administrează antibiotice orale şi, în unele cazuri- insulină. Pe lîngă toate  acestea, diabeticul trebuie să urmeze un regim alimentar strict şi un control periodic al glicemiei. În clinica noastră, medicul specialist poate să vă ofere tratamentul eficient şi observaţia medicală de care aveţi nevoie.