Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Dereglările endocrine-reproductive: anovulaţia

Bolile endocrine pot să se dezvolte la nivelul aparatului reproductiv şi influienţează asupra ovoluției și fertilităţii.

Organismul uman reprezintă un sistem complex care depinde în totalitate de funcţionarea normală a fiecărui organ în parte. Dacă ne oprim la sistemul endocrin, atunci putem afimă hotărît că tulburările la acest nivel provoacă disfuncţii  al întregului organism. Astfel, sistemul endocrin, dacă îl privim ca o parte componentă a unei maşinării, poate fi comparat cu uleiurile care pun în mişcare fiecare piesă a acesteia.

Cînd ne referim la bolile endocrine, mulţi dintre noi se opresc la problemelor legate de glanda tiroidă. Cu toate acestea,  bolile endocrine pot să se dezvolte şi la nivelul aparatului reproductiv, influienţînd asupra ovoluție și fertilităţii.

Cauzele infertilităţii feminine pot fi numeroase cum ar fi:

  • CHISTURI/ FIBROAME
  • ANOVULAŢIA
  • ENDOMETRIOZA
  • BOALA INFLAMATORIE PELVINĂ

Ce este anovulația?

Departe de a fi o boala, anovulația este doar un semn că în sistemul reproductiv a intervenit o mică problemă, care se manifestă prin lipsa ovoluţiei. În perioada fertilă,  pe perioada ciclului menstrual, sînt eliberate ovulele care pot fi fecundate  de spermatozoizi. În momentul în care suferi de disfuncții ale aparatului reproductiv, ovoluția se  dereglează și cu timpul dacă nu se face un tratament adecvat poate disparea complet. În acest caz apare anovoluția.

Ce duce la anovulație?

Primul semnal pe listă este sindromul ovarului polichistic – un dezichilibru hormonal care inhibă ovoluția. Alți factori asociați cu lipsa ovoluției ar fi:

– supraponderabilitatea;
– anorexia;
– insuficiența ovariană prematură;
– hirsutismul (pilozitatea excesiv aparută în urma unor dereglări hormonale);
– hiperprolactinemia (creșterea nivelului de prolactină în sînge);
– stres în forme avansate;
– sport practicat în exces;
– vîrsta înaintată a mamei;
– probleme legate de glanda tiroidă;

Care sînt simptomele?

Primele simptome care duc la lipsa ovulației ar fi dereglarea ciclului menstrual urmată, în situații extreme, de încetarea lui definitivă (dar nu și ireversibilă). Un alt semn al anovulației poate fi însă și o menstră mai scurtă sau care durează mai mult decît de obicei (7,10 zile). Dacă perioada menstruației nu variază cu mai mult de una, doua zile, și ovulația nu are loc atunci vorbim de un ciclu anovolator, care poate provoca alte dereglări hormonale.

Ovulația poate reveni la normal?

În funcție cît de complicată e problema, tratamentul pentru restabilirea funcțiilor ovulatorii pot varia de la schimbarea stilului de viaţă, pînă la administrarea de medicamente sau chiar poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.

Dacă vă doriți un copil și în același timp ați observat că aveți dereglări menstruale sau stări din care au fost scrise puțin mai sus ar fi indicat sa faci o vizită la medicul endocrinolog sau ginecolog. Nu lăsa-ți ca o problemă simplă să stea în calea implinirii Dumneavoastră de a vă face fericiți.

Sănătatea Dumneavoastră e și prioritatea noastră!