Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Chistul ovarian

Chisturile ovariene reprezintă nişte saci umpluţi cu lichid care cresc în interiorul sau pe suprafaţa ovarelor. Aceşti saci sau foliculi conţin un ovul care este eliberat lunar.
Cele mai multe chisturi ovariene sînt inofensive şi nu prezintă disconfort, iar majoritatea dispar fara tratament în cateva luni.

Chisturile ovariene pot apărea din diferite motive. Cel mai comun tip este chistul folicular. Un folicul este asemeni unui sac cu consistenţă lichidă care conţine un ovul. Chisturile foliculare se formează atunci cînd foliculul creşte mai mare în timpul ciclului menstrual decît în mod normal şi nu se deschide pentru a elibera ovulul.  Deobicei acestea dispar spontan în decursul de mai multe zile pînă la luni.

Durerea de la un chist ovarian poate fi cauzată de ruptura chistului, creșterea rapidă a chistului, sîngerare în  chist sau răsucire a chistului.

Depistarea chisturilor ovariene în stadiu incipient va împiedica dezvoltarea a mai multor complicații. În mare parte chisturile ovariene sînt benigne, cu toate acestea, în cazuri rare, chistul poate semnala dezvoltarea cancerului ovarian.

Simptome

Chisturile ovariene se pot dezvolta la femeile de toate vîrstele şi de cele mai multe ori, acestea sînt asimptomatice.

Simptomele chisturilor ovariene, dacă sînt prezente, pot include:

  • tulburări  menstruale;
  • durere pelvină – o durere surdă constantă sau intermitentă, care poate iradia spre partea inferioară a spatelui și a coapselor;
  • durere pelvină în timpul actului sexual (dispareunie);
  • durere în cazul presiunii mărite pe intestinele;
  • greață, vomă;
  • sensibilitate în zona pieptului;
  • senzaţia de greutate în abdomen;
  • presiune pe rect sau pe vezica urinară.

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul chistului ovarian de obicei se face prin ecografie- cea mai bună tehnica imagistică de depistare a chisturilor ovariene.

Tratamentul acestor tumori depinde de vîrsta femeii, dimensiunea chistului. Şi poate consta din simpla observație sau ar putea include analize de sînge, care vor evalua riscul de cancer.

În cazul în care chistul este cauza unor dureri severe sau este suspect într-un anumit mod, atunci acesta poate fi înlăturat prin laparoscopie sau, dacă este necesar, printr-o laparotomie deschisă.