Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Cele mai comune probleme de piele la copii

De fiecare dată cînd pe pielea copilului apare o iritaţie, o dungă, o umflatură, părinţii încep sa se alarmeze: ce a apărut? alergie? e de la căldură sau poate de la alimentaţie? sau este o boală? Încercaţi de multe ori sa vă daţi seama ce fel de erupții au apărut pe pielea copilului?

Desigur, puteți singuri să definiţi cele mai comune boli de piele, însă nu într-atît de bine ca medicul specialist.

Întotdeauna cere sfatul unui medic atunci cînd pe pielea copilului tău apare ceva de care nu eşti sigur. Un pediatru, un dermatolog va face un diagnostic precis şi vă va prescrie un tratament adecvat.

Ce afecţiuni apar cel mai  frecvent?

Varicela

O boală extrem de contagioasă,care se transmite prin aer şi se răspîndeşte foarte rapid. Primele semne de varicelă sînt erupţii pe tot corpul, febră mare, stare generală de rău şi dureri de cap. Erupţia trece prin mai multe etape:

  • pete roz;
  • bubiţe mici ca picăturile de ploaie;
  • bubiţele se usuca în 2-3 zile;
  • se acoperă cu o crustă maro.

Tratamentul include repaus la pat, alimentaţie corespunzătoare şi igienă adecvată.

Dermatofitoza

Dermatofitoza este o afecţiune la nivelul pielii şi este determinată de nişte ciuperci (dermatofite). Aceasta se manifestă prin apariţia unei zone roşii, solzoase, care pe parcurs devine ca un inel şi este insoţită de mîncărimi. Se transmite prin contact piele-piele cu un om sau un animal infectat, jucării, lingerie, etc.

Negii (Verucile)

Negii sînt mici excrescenţe ale pielii care apar ca urmare a contactului cu persoane bolnave sau prin folosirea obiectelor contaminate. Cel mai adesea, negii apar pe mîini şi faţă. În cele mai multe cazuri, negii sunt nedureroşi şi inofensivi. Dacă negii au început să sîngereze, trebuie neapărat să consultaţi un medic dermatolog.

Dermatita

O reacție a pielii cauzată de contactul cu diferite plante, omizi, insecte sau diferite produse chimice. Se manifestă prin apariţia unor vezicule, senzații de arsură şi mici umflături. De obicei, dermatita nu este contagioasă, dar pentru orice nelamurire – cere sfatul medicului.

Sindromul mîină-picior-gură (Coxsackie)

Este întîlnit  cel mai frecvent la copiii sub 3 ani. Debutează cu febra după care încep să apară vezicule roşii în jurul gurii, mîinilor şi picioarelor. Boala se transmite prin strănut, tuse.

Urticăria

Este o boală alergică provocată de alimente sau medicamente (antibiotice). Apare ca o erupţie cutanată și vezicule, care pot fi însoțite de mîncărime sau de arsură. Urticăria poate apărea oriunde pe piele, durează cîteva minute sau zile. Urticăria poate provoca: febră,  infecţii, cum ar fi amigdalita.

Scarlatina

Este o boală infecţioasă acută, care este însoțită de o erupție pe tot corpul. Infecția se transmite pe cale aeriană, însă spălarea mîinilor poate reduce posibilitatea de infectare. Scarlatina este urmată de dureri în gît, febră, dureri de cap, dureri de stomac, inflamarea amigdalelor. După 2- 3 zile apare o iritaţie cu textură nisipoasă care poate să persiste pînă la 14 zile.

Impetigo

Este o infecţie a pielii contagioasă, cauzată de stafilococ sau streptococ. Aceasta determină apariţia unor vizicule roşii care se pot sparge, formîndu-se o crustă maronie.Veziculele pot aparea pe tot corpul, însă mai des se dezvolta în jurul gurii şi al nasului. Boala este contagioasă, aşa că copilul se poate îmbolnăvi în urma contactului cu o altă  persoană sau animal infectat, obiecte contaminate.

Eritem multiform                                  

Este una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Începe cu simptome asemănătoare gripei (nas înfundat, frisoane), are loc înroșirea obrajilor și apar erupţii pe tot corpul. Boala este contagioasă şi se transmite prin strănut, tusă . Tratamentul include repaus la pat şi un consum ridicat de lichide.

Dacă aţi observat la copilul dumneavoastră o erupţie cutanată, este necesară o consultaţie medicală deoarece aceasta poate da bătăi de cap, în ce priveşte diagnosticul, chiar şi unui specialist.

Nu încercaţi să vă folosiţi experienţa şi cunoştinţele proprii pentru a diagnostica sau administra un anumit tratament copilului d-voastră. Apelaţi pentru început la un pediatru care, după caz, vă va indica o consultaţie la dermatolog.

Medicii noştri pediatri, în colaborare cu dermatologii noştri abordează cele mai precoce metode conservative de tratament  precum şi alte metode cum ar fi: homeopatie, fizioterapie, reflexoterapie, crioterapie, terapie laser, chirurgie laser, electrocauterizare, etc., iar orice problemă îşi poate găsi rezolvarea, fără a lăsa amprente.

Clinica “OftalmoCorrect”, Vă invită la un examen dermatologic detaliat pentru a identifica afecţiunea şi a elabora un tratament personalizat pentru copilaşul dumneavoastră.