Ce este colposcopia și când se indică ?!

noiembrie 27, 2019

Colposcopia – este procesul de examinare a vulvei, vaginului și a părții vaginale a colului uterin cu ajutorul unui colposcop .

Prin metoda colposcopică, este posibilă identificarea și prevenirea multor probleme în sănătatea unei femei. Cea mai importantă este diagnosticarea precoce și tratamentul în timp util a proceselor pe cervix. Cu ajutorul unui colposcop, este posibil să se ia în considerare cele mai mici defecte de țesut care nu sunt vizibile cu ochiul liber, cum ar fi eroziunea, tumori, endometrioza etc.

Când se indică colposcopia?

Opțiunea ideală pentru siguranța fiecărei femei este colposcopia anuală la ginecolog. Acest lucru se datorează faptului că multe boli apar fără simptome și manifestările lor.

Indicațiile pentru procedură sunt următoarele cazuri:

  • Eroziunea cervicală;
  • Prezența secrețiilor vaginale;
  • Modificarea ciclului menstrual;
  • Apariția durerii (înjunghiere) în abdomen;
  • Rezultate slabe legate de citologie;
  • Condiloame genitale;
  • Suspiciunea stării precanceroase, manifestată în polipi și leucoplazie;
  • Durerea în timpul actului sexual;
  • Inflamație și sângerare.

Dacă în timpul procedurii, specialistul detectează formațiuni care sunt suspecte, poate efectua imediat o biopsie. Pentru a face acest lucru, se colectează o  secțiune de țesut care este trimis la laborator pentru o analiză detaliată.

Colposcopia nu se indică: în timpul menstruației, primele câteva luni după nașterea unui copil, precum și avortul, orice intervenție chirurgicală și intoleranța individuală la reactivi.

Pregătirea pentru procedura de colposcopie?

Pentru a obține date exacte după examinare, este necesar să se asculte recomandările exprimate de fiecare medic. O femeie trebuie să se abțină de la actul sexual timp de câteva zile înainte de examen. Nu este recomandabil să se facă duș, să se aplice supozitoare vaginale și pilule. Imediat înainte de efectuarea procedurii, este necesar să se efectueze manipulări igienice care trebuie efectuate doar cu apă caldă fără a utiliza detergenți suplimentari. Timpul ideal de menținere este de 8-19 zile după încheierea ciclului menstrual, această informație trebuie luată în considerare la momentul efectuării înregistrării pentru colposcopie.

Fiecare femeie se teme că procedura poate provoca disconfort și chiar durere. Dacă pacientul știe deja că are un prag de durere ridicat, atunci ar trebui de consultat în prealabil medicul, care poate recomanda un anestezic bun pentru câteva ore înainte de a sta pe scaun.

Poziția corectă într-un fotoliu și relaxată, examinarea nu va da femeii senzații neplăcute. Singura excepție este un proces inflamator acut în vagin sau în organele pelvine, care poate provoca disconfort în timpul examinarii.

Cum se face colposcopia?

Instrumentul, pe care doctorii îl numesc colposcop, seamănă cu microscopul cel mai obișnuit prin caracteristicile sale externe. Echipamente moderne inovatoare vă permit să vedeți țesuturile corpului cu o creștere de la 10 la 40 de ori.

Această abilitate face posibilă examinarea mai detaliată a celor mai mici erori și inexactități. După o astfel de creștere, testele pot fi efectuate cu biopsie și citologie cervicală. Datorită tratamentului oportun, patologia poate fi identificată și oprită.

Ce se întâmplă după colposcopie?

Nu există restricții grave după procedură. Dacă o colposcopie extinsă a fost efectuată cu o biopsie, atunci merită să renunțați la raportul sexual timp de 14 zile. Vizitarea sală de gimnastică, piscină, baie nu este de asemenea recomandată.

Nu apar complicații după procedură, cu excepția durerii dureroase din abdomenul inferior, care va trece în câteva zile.

Dacă, totuși, pacientul constată o secreție abundentă cu un miros neplăcut, febră până la 38 și dureri ascuțite, atunci trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Consultarea specialistului este nevoie de făcut sistematic, astfel încât să vă puteți bucura de sănătatea ca și să o mențineți cât mai mult!!!

Call Now Button