Cataracta

CUM SE MANIFESTA CATARACTA

Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere.

Se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. Pe de alta parte, cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracte corticale creste, odata cu expunerea excesiva la razele UV.

In stadiile avansate, netratata, aceasta afectiune poate produce complicatii grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectati, fara ca scaderea vederii sa fie insotita de durere. Pacientul acuza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi. Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuza. Schimbarea ochelarilor, in nenumarate randuri, este un proces facut in zadar in acest caz, pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii sale.

Cataracta- se determină prin scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
TIPURI DE CATARACTĂ:
 • Cataractă nucleară reprezinta, pe de-o parte, cel mai frecvent tip de cataracta si apare adesea, odata cu inaintarea in varsta. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii, in acelasi mod.
 • Cataracta de tip cortical se formeaza la nivelul marginii cristalinului sau pe cortex. Acest tip este de cele mai multe ori asociat cu diabetul si este cel mai frecvent intalnit la tineri.
 • Cataractă subcapsulară posterioară: ea se formeaza in spatele sacului/capsulei care mentine lentila in pozitia sa. Mai apare frecvent la persoanele ce sufera de miopie severa si progreseaza cel mai rapid dintre toate.
CARE SUNT SIMPTOMELE CATARACTEI?
 • vedere incetosata, greoaie, neclara;
 • fotofobie - intoleranta la lumina, naturala sau artificiala;
 • disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
 • necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;
 • vedere dubla;
 • dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale.
 • OPERATIA CATARACTEI

  Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Specialistul oftalmolog inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu mai poate fi afectat niciodata..

  Tehnologia de astazi este extrem de avansata, facand ca operatia de cataracta sa dureze doar cateva minute. Se face cu anestezie locala, fara internare si nu este dureroasa. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasa.

  Operatia cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura).

  Tratamentul cataractei juvenile depinde de felul in care aceasta interfereaza cu dezvoltarea normala a simtului vizual. In unele cazuri, interventia chirurgicala in randul persoanelor cu cataracta este necesara pentru o alta patologie oftalmologica asociata, precum retinopatia diabetica sau degenerescenta maculara. De asemenea, in unele cazuri, cataracta trebuie indepartata de un oftalmolog specializat in tratamentul bolilor de retina si a nervului optic.

  Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical