Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Cancerul de sîn – depistat la timp poate fi tratat!

Sănătatea femeii este condiționată de o supraveghere medicală regulată și eficientă.

Un rol foarte important în depistarea precoce a proceselor tumorale benigne sau maligne și diagnosticul diferențial al afecțiunilor acute și cronice ce pot apărea la nivelul sînilor îl are consultația specialistului mamolog.

În toată lumea, cancerul mamar se situează pe primul loc printre tumorile maligne care afectează femeile. Anual, în Republica Moldova, aproximativ 1000 de femei sînt luate în evidența oncologului cu acest diagnostic. Din păcate, nu toate femeile sînt conștiente de pericolul acestei maladii.

În stadiul incipient, boala este curabilă, deaceea sînt necesare vizitele regulate la medicul mamolog pentru o supraveghere permanentă a sănătății sînilor d-voastră.

Autoexaminarea lunară a sînilor trebuie să devină un obicei pentru fiecare femeie, deoarece este modul cel mai rapid de a depista orice fel de modificare apărută la nivelul sînilor. Și bineînteles, dacă este depistată într-un timp scurt , șansele de tratare și recuperare cresc considerabil.

Simptomele frecvente ale cancerului mamar sînt următoarele:

 • durere;
 • deformări;
 • scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale);
 • roșeață (eritem);
 • mîncărime (prurit);
 • masă palpabilă indoloră.

După vîrsta de 35 de ani se recomandă ca femeile să-și facă examenul sînului cel puțin o dată pe an.

Orice schimbare este un semnal de alarmă, deaceea pentru a evita complicațiile este necesar un consult de specialitate. Medicul vă va supune mai multor teste care vor determina starea d-voastră de sănătate şi dacă există riscul de îmbolnăvire.

Screening-ul efectuat de medicul specialist nu este altceva decît un examen medical profilactic a persoanelor care nu prezintă nici un semn de boală. Deseori, la pacientele  aparent sănătoase, după examenul medical, se depistează celule canceroase sau precanceroase.

Ultrasonografia mamară (ecografia mamară) este o metoda non-invazivă de investigație a glandei mamare. Se execută cu un transductor special (sonda US) cu o frecvență înaltă. Procedura în sine este relativ simplă. Majoritatea afecțiunilor sînului nu sînt maligne și chiar dacă restul afecțiunilor sînt date de cancer, peste 90% dintre acestea sînt curabile, dacă sînt detectate precoce şi tratate prompt.

Fiind o metodă non iradiantă, utilizată şi la gravide şi copii/adolescente, rapidă,  ultrasonogradia durează între 15-45 minute, în funcţie de volumul sînului, complexitatea şi numărul de leziuni depistate. Metoda se poate utiliza ca examen screening (examinarea iniţială, aplicată “în masă”, înainte de apariţia simptomelor) la persoanele cu antecedente familiale de cancer mamar, cunoscut fiind faptul ca acesta se transmite descendent pe linie maternală.

Dacă aţi trecut peste vîrsta de 20 de ani este indicată  examinarea clinica a sînilor o data la 1-3 ani, în funcţie de vîrstă: între 20 şi 39 de ani – o dată la 3 ani; peste 40 de ani- o dată pe an.

Examenul USG al glandelor mamare:

 • este uşor de practicat în ambulatoriu şi are un grad informativ înalt;
 • permite ghidarea unor proceduri invazive – puncţie-biopsie mamară şi evacuatorie – în scop terapeutic;
 • oferă posibilitatea examinării porţiunii posterioare a glandei mamare;
 • se poate aplica la pacientele anxioase;
 • este utilizat în cazul afecţiunilor inflamatorii – cînd nu se poate face compresia corectă a sînului la mamografie;
 • se poate examina sînul în perioada lactaţiei;
 • este posibil examinul sînilor cu implant mamar (silicon).

Clinica OftalmoCorrect vă recomandă un consult de specialitate periodic pentru a evita o eventuală complicaţie.

Noi vă propunem servicii de înaltă calitate, echipamente moderne şi un medic mamolog de un înalt profesionalism!

Sănătatea d-voastră este importantă pentru noi!