Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Bolile cardiovasculare – cauze şi simptome

Atît în lumea întreagă, cît și în Republica Moldova, bolile cardiovasculare cunosc astăzi o răspîndire din ce în ce mai vastă. Influiența pe care o are societatea contemporană asupra organismului nostru este colosală, iar inima – mai la propriu, mai la figurat – este cea care suferă.

Inima nu este doar o pompă cu două camere care ne transportă sîngele prin tot corpul, aceasta este templul sufletului nostru. Inima păstrează sentimentele noastre adevărate – dragostea și bucuria de a trăi. Prin urmare, bolile de inimă reflectă problemele fundamentale ale omului. De exemplu – o lipsă de iubire de sine, incapacitatea de a se bucura de viață poate provoca disfuncții ale acesteia. Pe fundalul diferitor probleme, bolile cardiovasculare au frecvență tot mai ridicată. Acestea se dezvoltă sub diferite forme, variază în funcție de natură și gravitate și pot fi temporare sau cornice.

Cele mai comune boli ale sistemului cardiovascular sînt: angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, miocardita, artereoscleroza, aritmia, iar cele mai întilnîte sînt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemică, tulburările de ritm şi deficienţele valvelor.

Care sînt cauzele bolilor de inimă?

Stresul constant și anxietatea, resentimentele, gelozia, frica, furia, reprimarea emoțiilor, traumele emotionale, dieta săracă, obezitatea, diabetul, reumatism și bolile de ficat sînt factorii care provoacă boli cardiovasculare. Totodată, printre cele mai cunoscute cauze ale bolilor de inimă se numără fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi, carnea roşie şi sarea, consumul de alcool şi sedentarismul.

Care sînt semnele și simptomele bolilor cardiovasculare?

Simptomele depind de anumite cauze, gravitatea și de tipul bolii și de multe ori se manifestă asimptomatic. În anumite cazuri, semnele unei boli de inimă pot fi:

1. dureri în piept, de multe ori asociate cu angină pectorală sau un atac de cord;
2. dureri de tip junghi în piept – un simptom frecvent de pericardită;
3. senzație de emoție dezordonată, cunoscut sub numele de ritm cardiac;
4. dificultăți de respirație;
5. retenția de lichide în picioare, glezne, abdomen, inimă sau plămîni;
6. slăbiciune, amețeli sau leșin.

Cum prevenim boala?

Se știe că este mult mai ieftin să previi o boală decît să o tratezi. Pentru cei care sînt predispuși la bolile cardiovasculare, există o sumedenie de sfaturi care odată respectate, te scutesc de suferință.
Dacă fumați, este recomandat să aruncați țigările la coșul de gunoi, înlocuindu-le cu exerciții fizice. Activitatea fizică întărește inima și vasele sanguine, reduce stresul, și, în practică, reduce tensiunea arterială, în timp ce creșterea nivelului de colesterol se va normaliza.

Consumul de lichide cu moderație poate reduce de fapt, riscul de boli de inima, așa că încearcă să consumi acei doi litri de apă zilnic.
Chiar și schimbările cele mai moderate în dieta și stilul de viață pot reduce semnificativ riscul de boli de inimî. Cei mai mulți oameni sînt conștienți de faptul că consumul de alimente cu conținut scăzut de colesterol, grasimi saturate și sare pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale, și reduce formarea de plăci grase sau depozite pe pereții vaselor de sînge. Totodată, vitaminele minerale și substanțe nutritive, cum ar fi magneziu, potasiu, ne pot proteja împotriva bolilor de inimă și bolilor arteriale.

Tratament

Bolile de inimă sunt cronice, deci persista toată viaţa. Ele pot fi controlate cu un tratament care reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac şi colesterolul, fie îmbunătăţesc capacitatea de pompare a sîngelui. Este necesar un regim alimentar echilibrat și un mod sănătos de viață, iar o vizita periodică la medicul cardiolog este vitală pentru sănătatea d-voastră.

Clinica OftalmoCorrect îți propune susținerea în combaterea problemelor cardiovasculare. Specialiștii noștri se vor implica activ în monitorizarea și stabilirea unui tratament adecvat pentru a va asigura o funcționare normală a inimii d-voastră.
Aveți grijă de inima d-voastră!