Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Dezvoltarea vederii la bebeluși

Bebelușii încep sa evolueze frumos încă de la naștere, dezvoltandu-se în fiecare zi. Vederea este unul dintre simțurile cu care sunt dotați încă din burtica mamei.

Vederea presupune din partea micuților un antrenament al ochilor deoarece trebuie sa învețe cum să privească.

Mămicile își pun întrebarea deseori daca copilașii lor au început sa vadă și merg la medicul oftalmolog pediatru pentru a se informa cu privire la acest fapt. Dat fiind faptul că mămicile au un rol important în dezvoltarea acestui simț, stimulându-i pe micuți să priveasca obiectele din jur, dezvoltându-le memoria si provocându-le curiozitatea.

Văzul la naștere

Sosirea pe lume a bebelusilor este un moment asteptat de toți membrii familiei si care se întreabă de ce bebelușul nu deschide ochișorii albaștri pentru a-i privi, astfel încât pot fi precizate câteva detalii interesante cu privire la acest aspect:

 • La nastere, privirea micutului este mai mult încețoșată
 • Vede doar lumini si umbre
 • Nou-nascutul doarme foarte mult timp, iar atunci când încearcă să deschidă ochișorii se pare ca-l deranjeaza lumina foarte tare, încât îi închide la loc.

Vederea se dezvoltă din ce în ce mai mult pâna la 3 luni

Dacă la naștere bebelușii nu stiu cum sa își coordoneze ochisorii, de multe ori încrucisându-i spre disperarea mamicilor, treptat ochișorii vor înregistra progrese semnificative:

 • Dupa prima luna începe sa vadă contraste puternice si ochii focuseaza mult mai bine
 • Culorile primare, de exemplu rosu, sunt observate pentru prima data
 • Copilul este interesat de jucarii puternic colorate și le urmarește cu privirea (daca nu se întâmplă acest lucru, atunci va fi nevoie de o vizită la medicul oftalmolog)
 • O lampă de veghe muzicală poate fi un ajutor în dezvoltarea acestui simț

Vederea bebelușului la 6 luni

Micuții încep sa recunoască obiectele din jur, persoanele și sunt încântați să se joace și să râda amuzant, toate acestea datorându-se unei noi evoluții a vederii.

Vederea bebelusului de 8 luni

La aceasta vârstă se pare ca vazul este deja perfect dezvoltat, clar si precis, mămicile observând următoarele lucruri:

 • Recunoaște persoanele sau lucrurile de la departare,
 • Se realizeaza o legatura puternica între ochi, mișcari si memorie
 • Cu ajutorul jocurilor si altor activitati se poate incuraja coordonarea între ochi si mana copilului.

Când trebuie să se îngrijorează mămicile referitor la vederea bebelusului?

 • Medicii recomandă ca părinții sa fie foarte atenți la modul cum evoluează bebelușul
 • Daca nu urmareste cu privirea obiectele care i se arată
 • Nu urmărește cu amandoi ochii obiectele care i se arata dupa varsta de 6 luni
 • Ochii se misca tot timpul si nu se poate concentra sa priveasca
 • Daca unul dintre membrii familiei a avut sau are probleme deosebite legate de vedere.
 • Până la vârsta de 6 luni unii bebeluși au tendința de a se uita ușor încrucișat, lucru care dispare pe măsură ce ochii reușesc tot mai bine să focuseze obiectele din jur. Nu ezita însă să mergi la medicul oftalmolog pediatru dacă observi că micuțul se uită încrucișat și după această vârstă sau dacă unul dintre ochișori fuge în lateral, mai ales când este obosit.
 • De asemenea, dacă bebelușul tinde să țină capul într-o parte pentru a se uita la unele obiecte, dacă le aduce prea aproape de ochi, este sensibil la lumină sau are ochișorii roșii nu trebuie să amâni vizita la medicul oftalmolog pediatru.

Vederea la nou născut: ce verifică medicul oftalmolog

Vederea la nou născut este evaluată de cele mai multe ori de către un medic oftalmolog pediatru. Inițial medicul va verifica forma fizică, cât și dimensiunea ochilor și a pleapelor. Mai apoi, va verifica reflexele oculare, dar și dacă există probleme cum sunt cele la nivelul canalelor lacrimale sau unele congenitale. Consultul oftalmologic este cu atât mai important dacă bebelușul este născut înainte de termen sau dacă există în familie un istoric al afecțiunilor oculare congenitale. La controlul oftalmologic pentru a se asigura că mușchii oculari nu sunt afectați.

Dacă vă îngrijorează ceva la bebelușul dumneavoastră, nu ezitați de a consulta un medic oftalmolog

(022) 71 92 52 / 079 990 382

Aveți grijă de sănătatea Dvs și a celor dragi!